Стартував третій раунд вакцинації проти страшної хвороби

832

poliomielit6На проведення третього раунду вакцинації проти поліомієліту Європейський Союз надав Україні 1,255 млн Євро. Вакцини, профінансовані Службою ЄС із гуманітарної допомоги і громадянського захисту (ЕСНО), доставлені в Україну у перший тиждень січня.

Заступник Міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець повідомив про плани проведення третього туру й подякував міжнародним партнерам: Всесвітній організації охорони здоров’я, Канадському уряду, Європейській комісії, Дитячому фонду ООН (ЮНІСЕФ) — за технічну, фінансову підтримку та рекомендації щодо стратегії впровадження імунізації.

«Ми вдячні Європейській комісії, яка виділила кошти для придбання 4,5 млн доз живої оральної поліовакцини (ОПВ) для проведення третього раунду», — додав він.

«Усі області країни вже отримали вакцину. Кожна дитина від 2 місяців до 10 років в Україні має бути вакцинована проти поліомієліту. Це дві краплини заради життя, адже поліомієліт може призвести до паралічу або й убити», — наголосив директор Генерального директорату з гуманітарних питань і цивільного захисту Європейської Комісії Жан-Луї де Брауер.

Під час перших двох раундів додаткової імунізації проти поліомієліту вакциновано дітей від 2 місяців до 6 років. Третій раунд охопить усіх дітей до 10 років (4,75 млн). У першому раунді, який проходив з 19 жовтня по 9 листопада 2015 р., вдалося вакцинувати приблизно 65% дитячого населення. У другому (з 30 листопада по 18 грудня) цей показник зріс до 75%.

«Лише охоплення вакцинацією 95% дітей може спинити циркуляцію поліовірусу та забезпечити колективний імунітет, аби вберегти країну від страшної, невиліковної хвороби», — зазначив Ігор Перегінець.

«Ми впевнені, що Міністерство освіти і науки підтримає МОЗ і через школи та дошкільні заклади проведе інформаційну кампанію, аби поінформувати батьків про важливість вакцинації проти поліомієліту, — додала Джованна Берберіс, представник Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. — Навіть якщо дитина пропустила перші два раунди, ще не пізно її імунізувати проти цієї хвороби. Утім, для надійного захисту кожній дитині потрібні три дози ОПВ».

Третій раунд вакцинації триватиме два тижні, але, зважаючи на епідситуацію із захворюваністю на грип та ГРВІ в країні, його може бути подовжено. Усі області отримали від МОЗ детальну інформацію з роз’ясненнями, як проводити третій тур в умовах епідемії. Зокрема моніторинг стану дитини здійснюватиметься в посиленому режимі.

Після закінчення імунізації міжнародна оціночна місія у складі представників ВООЗ, ЮНІСЕФ та Американського центру з контро­лю та профілактики захворюваності оцінять ситуацію й ухвалять рішення щодо збереження за Україною статусу країни, вільної від поліомієліту.

За матеріалами прес-служби МОЗ України

Якщо ви знайшли помилку, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити коментар

Введіть текст коментаря
Вкажіть ім'я