Вірус Зіка —загрози реальні та уявні

916

zika_close_up_650x410Виконавча рада ВООЗ провела в Женеві позачергове засідання, присвячене розробці термінових заходів з протидії вірусу Зіка, який став причиною тяжких вроджених вад у тисяч новонароджених у державах Карибського басейну й Латинської Америки.

ВООЗ застерігає: вірус Зіка може поширитися майже по всій Північній і Південній Америці. Інфекція, симптомами якої є м’яка лихоманка, кон’юнктивіт і головний біль, вже виявлена в 23 країнах.

Нещодавно перші випадки зараження вірусом Зіка були зареєстровані в США (у Нью-Йорку — 4, по одному — у Каліфорнії, Міннесоті, Вірджінії й Арканзасі). Згідно з розпорядженням влади лікарні країни припинили приймати донорську кров від осіб, що відвідали тропічні країни, розташовані в зоні ризику. За даними ЗМІ, перші носії вірусу Зіка виявлені в країнах Європи — Швеції та Данії. Щоправда, у громадян цих країн (у кожній зареєстровано по 1 випадку) вірус Зіка не спричинив тяжких захворювань. Обидва хворі нещодавно відвідували Південну й Центральну Америку.

Кілька авіакомпаній запропонували повернути гроші вагітним, які забронювали квитки на рейси в Латинську Америку. У деяких країнах фахівці з охорони здоров’я радять жінкам відтермінувати вагітність, бо вірус Зіка, переносниками якого є комарі, призводить до мікроцефалії — зменшення розмірів черепа й мозку в плода, що спричиняє розумову відсталість.

Ліків або вакцини проти вірусу Зіка не існує. Про ризик епідемії на європейському континенті поки що не йдеться, але ВООЗ визнала інфекцію загрозою світового масштабу.

За матеріалами «Радіо Свобода», BBC Україна та УНІАН

Якщо ви знайшли помилку, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити коментар

Введіть текст коментаря
Вкажіть ім'я