Держфінансування патронажної служби ТЧХУ припиняється

407

krasnyj-krest-ukrainyКерівництво Міністерства охорони здоров’я 1 грудня 2016 року зустрілося з представниками Товариства Червоного Хреста України, щоб вчергове повідомити про припинення фінансування служби за кошти державного бюджету. МОЗ виступає за скасування державного фінансування патронажної служби ТЧХУ з 2017 року та не вбачає сенсу в дублюванні Товариством функцій Мінсоцполітики в частині надання послуг соціально незахищеним верствам населення.

«Численні правопорушення і непрозора звітність ТЧХУ за останні кілька років ставлять під сумнів доцільність фінансування патронажної служби Товариства за кошти державного бюд­жету», — зазначає прес-служба МОЗ. За останні 2,5 року на забезпечення діяльності ТЧХУ з державного бюджету було виділено 226,5 млн грн, які направили на виплату заробітної плати 3,1 тис. працівників патронажної служби та служби розшуку». В усьому світі Національні Товариства Червоного Хреста фінансуються за рахунок благодійних пожертв донорських організацій, небайдужих громадян, членських внесків, а не з коштів держбюджету.

За результатами ревізії бюджетної програми «Організація і регулювання діяльності установ та окремі заходи у системі охорони здоров’я», проведеної Державною аудиторською службою України, виявлено низку проблем, які відображені в дослідженні Transparency International «Global Corruption Barometer (Барометр світової корупції)». Наприклад, з’ясувалося, що ТЧХУ не забезпечує достовірними даними про роботу патронажної служби та про кількість осіб, яким надано медико-соціальні послуги; обсяги цих послуг завищуються в рази; зафіксовано випадки обслуговування одних і тих самих громадян різними медичними патронажними сестрами протягом року та в один і той самий період.

У результаті Державна аудиторська служба України у листі від 25.07.2016 р. запропонувала:

  • зменшити частину бюджетних призначень програми на суму невикористаного залишку кош­тів на утримання патронажної служби ТЧХУ;
  • припинити з 2017 року утримання патронажної служби ТЧХУ.

Кошти, які раніше виділялися на Товариство, перерозподілять на інші програми, що недофінансовуються в Україні.

За матеріалами прес-служби МОЗ України

Якщо ви знайшли помилку, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити коментар

Введіть текст коментаря
Вкажіть ім'я