Ні, це не рак і не серцево-судинні захворювання: американські вчені вважають, що головний ворог людства сьогодні – це… продукти глибокої переробки.
Як повідомляє видання JAMA Internal Medicine, люди, котрі споживають надмірно перероблені продукти, схильні до підвищеного ризику смерті. До таких висновків прийшли вчені з Сорбонни, які провели перше на дану тему проспективне дослідження з великою вибіркою. Французькі фахівці проаналізували дані 44 551 дорослих чоловіків і жінок у віці від 45 років, які взяли участь у національному дослідженні NutriNet-Santé, запущеному ще у травні 2009 року. Аналіз раціону учасників показав, що кожне 10-відсоткове збільшення частки глибоко перероблених продуктів в раціоні оберталося для людини підвищенням ризику смерті з усіх причин на 14%.
На думку авторів, у всьому винна «начинка» такої їжі. До продуктів глибокої переробки відносять перш за все продукти масового виробництва, готові до вживання (як напівфабрикати, так і готові страви), солодкі напої, випічку, цукерки, перероблене м’ясо (сосиски, ковбаси) тощо. Така їжа зазвичай відзначається високою калорійністю при невеликій поживності , оскільки містить «порожні калорії», низьким вмістом клітковини та високим – простих вуглеводів, насичених жирів і натрію. Крім того, до складу продуктів глибокої переробки часто входять потенційно шкідливі консерванти, в тому числі й ті, що можуть мати канцерогенні властивості.
На жаль, споживачі все частіше вибирають надмірно перероблені продукти через їх доступність, простоту приготування та стійкість до псування. Проте, згідно накопичених даних, такий комфорт може дорого обійтися –таке харчування призводить до розвитку багатьох хронічних захворювань , а іноді й смерті. Численні дослідження опосередковано підтверджують результати французьких фахівців, пов’язуючи споживання продуктів глибокої переробки із підвищеним ризиком розвитку дисліпідемій, ожиріння, гіпертонії, діабету, раку тощо.
Джерело: Medscape