Безперервні дискусії на тему користі або шкоди дієт з низьким вмістом вуглеводів, наприклад, кетогенних, палео чи Аткінса, іноді аргументуються результатами досліджень, що позв’язують дієти з високим або низьким вмістом вуглеводів і з підвищеною смертністю від усіх причин. Однак в більшості цих досліджень не враховувався клас вуглеводів (тваринного або рослинного походження), і жодне з них не розглядало в цьому контексті ризик виникнення фібриляції передсердь (ФП).
Новий аналіз китайських фахівців свідчить про те, що зменшення споживання вуглеводів можна вважати прогностичним фактором фібриляції передсердь (ФП).
Проспективне дослідження фахівців з університету Сунь Ятсена в Гуанчжоу чітко продемонструвало, що низьковуглеводні дієти пов’язані з підвищеною ймовірністю виникнення ФП. При цьому даний ризик зберігається, незалежно від наявності або відсутності традиційних факторів ризику ФП або інших факторів харчування.
Автори використали в наведеному аналізі дані 13 385 осіб, відібрані з більш масштабного дослідження ARIC, які містили інформацію про анамнез учасників, а також детальну структуру їх раціону. Обробка даних показала, що в осіб із найбільш низьким рівнем споживання вуглеводів ймовірність розвитку фібриляції передсердь була на 36% вище, ніж у учасників в максимальним рівнем споживання вуглеводів.
Джерело: Medscape