Пацієнти з розсіяним склерозом часто цікавляться тим, як дієта чи певні продукти харчування можуть вплинути на перебіг їхньої хвороби. Нещодавно вчені з Німеччини знайшли для них один з варіантів відповідей…
Нова робота німецьких вчених продемонструвала зв’язок між споживанням підсолоджених напоїв (газованих вод, відновлених ароматизованих соків тощо) з підвищеним рівнем інвалідизації у пацієнтів із розсіяним склерозом (РС).
З’ясувалося, що пацієнти з розсіяним склерозом, які повідомляли про споживання принаймні двох банок підсолоджених напоїв в день, продемонстрували найгірший прогноз щодо інвалідизації, ніж хворі, котрі вживали подібні напої лише час від часу.
Шкідливими в цьому відношенні вважалися не тільки газовані напої, відновлені ароматизовані соки, але навіть звичайні кава або чай з цукром.
При цьому автори дослідження не виявили інших асоціацій між швидкістю чи характером перебігу розсіяного склерозу та раціоном учасників.
Дослідження було представлено на засіданні Американської академії неврології (AAN). Втім, це не остаточні висновки, адже вибірка пацієнтів з розсіяним склерозом була невеликою – всього 135 осіб з різними формами РС (73% жінок, середній вік 44 роки). Для оцінки статусу пацієнтів використовувалася стандартна шкала EDSS. Крім того, робота мала перехресний дизайн, тому досить важко встановити причинно-наслідкові зв’язки між споживанням солодким напоїв та перебігом РС.
Джерело: Medscape