Міністр охорони здоров’я України Уляна Супрун на власній сторінці у Фейсбуку нагадала симптоми порушень у роботі щитоподібної залози.
Це може бути слабкість, набір ваги або проблеми із її скиданням, сухе жорстке волосся або втрата волосся, непереносимість холоду, біль у м’язах, депресивний стан та дратівливість, порушення менструального циклу чи втрата лібідо, закрепи, підвищення рівня холестерину.
Як відомо, щитоподібна залоза виробляє гормони тироксин та трийодтиронін, які беруть участь у регуляції низки біохімічних процесів, у тому числі — адаптації інтенсивності обміну речовин до потреб тіла в даний момент.
Гормони щитоподібної залози діють на всі клітини тіла, і впливають на інтенсивність обміну речовин і поглинання в кишківнику, адаптацію до температури довкілля, роботу серця і периферичних судин, ініціюють розпад жирів та вуглеводів, визначають інтелектуальний розвиток дітей та емоційну стабільність дорослих.
Як повідомила Уляна Супрун, для покращення роботи щитоподібної залози, необхідно вживати продукти, що містять йод.
У середньому денна норма йоду повинна становити 150-300 мкг. Водночас, більшість мешканців України споживають лише 40-80 мкг. Найбільшу нестачу відчувають у Чернігівській області та на західній Україні, повідомила міністр.
Згідно з Global Iodine Nutrition Scorecard, в Україні 382 000 дітей (80%) щороку народжуються із ризиком розладів внаслідок йододефіциту і розвиваються без споживання необхідної кількості йоду з їжею.
Що робити, аби уникнути захворювань щитоподібної залози?
Замініть звичайну сіль на йодовану та додавайте її у вже приготовані страви, аби йод не випаровувався через нагрівання. Адже свідомо щодня контролювати споживання денної норми йоду складно.
Україна є однією з небагатьох країн, які не мають закону про обов’язкове йодування солі. У понад 140 країнах світу це дієвий метод боротьби з йододефіцитом.
Природні джерела йоду – морепродукти, особливо морська капуста. Жоден інший продукт не містить стільки йоду. Біла риба, овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати, спаржа, зелена цибуля, щавель та шпинат), фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси та хурма), яйця, яловичина та волоські горіхи також стануть у нагоді в боротьбі з йододефіцитом.
Вагітним та молодим матерям варто приймати добавки йоду. Добову норму йоду має визначити лікар. Дітей від одного року чи тих, хто уже на прикормі, годуйте їжею, приготованою із використанням йодованої солі.
Перевіряйте рівень тиреотропного гормону, і відвідуйте ендокринолога. Це допоможе вчасно виявити брак гормонів та за потреби скорегувати раціон, написала на власній сторінці у соціальній мережі Фейсбук міністр охорони здоров’я України пані Уляна Супрун.
Джерело: сторінка Уляни Супрун у facebook