Іспанські вчені з Університету Гранади під керівництвом Хосе Анхеля Енареса виявили, що в каві містяться антиоксиданти, сила впливу яких в 500 разів перевершує вітамін C. Про це повідомляється в науковому журналі Food Science and Technology.
Фахівці шукають сфери застосування відпрацьованої кави. Дослідники з Іспанії змогли показати сильні антиоксидантні і антимікробні властивості побічних продуктів кави.
Експерименти проводилися на гризунах, у яких було відзначено різке зниження небезпечних для здоров’я окислювачів. Вчені заявляють, що речовини, що знаходяться в каві, здатні боротися з небезпечними патогенами. Крім того, вони сприяють нормалізації мікрофлори кишечника і перешкоджають розвитку хвороботворних бактерій.
Як відомо, каву часто використовують у косметичних цілях, очищуючи нею обличчя та усе тіло, особливо, жінки. Розмолотими зернами у якості мінерального добрива також можуть удобрювати землю для вирощування домашніх рослин.
Проте у більшості випадків вже використана при приготуванні кави гуща відправляється на звалища, де зберігається в великих кількостях, що, природно, не може не вплинути на навколишнє середовище.
Джерело: Університет Гренади