Науковці з Університету Південної Австралії з’ясували, що регулярне вживання перцю чилі підвищує ризик розвитку деменції.
Дослідження за участю більше, ніж 4500 людей у віці старше 55 років тривало протягом 15 років.
Особливо значне зниження пам’яті і працездатності було зафіксовано у струнких людей, які в день їли близько 50 грамів чилі.
«Раніше вчені з’ясували, що чилі допомагає боротися із зайвою вагою і сприяє нормалізації артеріального тиску. Однак у новому дослідженні ми виявили, що гострі спеції негативно впливають на когнітивні функції літніх людей», – пояснив лікар Зумін Ши.
Фахівці уточнили, що мова йде про вживання свіжого і сушеного перцю чилі. Вплив солодкого «болгарського» перцю і чорного перцю вчені не аналізували.
Було відзначено, що чилі більше впливає на людей з нормальною або низькою масою тіла.
Згідно з оцінками вчених, у світі від деменції страждає близько 50 мільйонів людей. У 2017 році понад 9 мільйонів жителів Китаю в віці 60 років і старше страждали від деменції.
«У деяких регіонах Китаю, таких як Сичуань і Хунань, майже кожна третя доросла людина вживає гостру їжу кожен день», – зазначив лікар Мін Лі.
Джерело: EurekAlert!