Університетська клініка Лейпцигу провела дослідження, що виявило зв’язок між споживанням шкідливих продуктів і перебігом хвороби на псоріаз.
Як виявили німецькі медики, дуже жирна та смажена їжа посилює перебіг хвороби. І навпаки, перехід до споживання дієтичної їжі робить дію ліків від псоріазу більш ефективною.
На думку німецьких лікарів, споживання їжі, що має високий вміст насичених жирів, призводить до того, що захворювання набуває більш гострих форм, ніж зазвичай. Так само збільшує агресивність псоріазу і надмірна вага. Поки що серед науковців немає повної єдності щодо цього взаємозв’язку між характером харчування та перебігом хвороби.
“Ми маємо досить багато різної інформації щодо впливу зайвої ваги на перебіг псоріазу, але їх взаємодія до сьогодні не є повністю з’ясованою”, – вважає професор університетської клініки з Лейпцигу (UKL) Ян-Крістоф Сімон.
Медики висловлюють припущення, що річ, можливо, у ступені концентрації запальних процесів в організмі, що є більшим в людей із надмірною вагою. Пацієнт ходить замкнутим колом. Зайва вага провокує запальні процеси, а вони, у свою чергу, посилюють набір ваги. Ожиріння провокує запалення, запалення, в свою чергу, посилює ожиріння.
У хворих на псоріаз організм виявляється більш чутливим до запалень через ослаблення імунної системи. На думку вчених, запальні процеси в організмі посилює підвищена активність адипоцитів – так називаються жирові клітини.
Німецькі лікарі вважають, що псоріаз має спадковий характер. Але наявність тих чи інших генів впливає далеко на не усе. Значну роль відіграє і те, яке життя веде людина, та спосіб її харчування. Зокрема, висока концентрація насичених жирних кислот в харчуванні посилює запальні процеси.
Натомість споживання ненасичених жирних кислот зменшує запальні процеси. Вони містяться в оселедці, скумбрії, лососі та інших продуктах, багатих на омегу-3, зокрема, у гарбузовій та інших видах олій. Ця кислота не лише добре впливає на серцево-судинну систему, а й має антизапальні властивості.
Німецькі медики продовжують свій експеримент, який є першою у світі спробою з’ясувати вплив дієтичного харчування на перебіг псоріазу.
Джерело: Universitätsklinikum Leipzig