В Київраді відзначають, що в столиці в 2019 році суттєво поменшало інфекційних захворювань, завдяки активній роботі Держпродспоживслужби.
Зокрема у 2018-2019 роках найбільше випадків виникнення гострих кишкових інфекцій та сальмонельозу було через споживання фаст-фуду (шаурми) у кіосках столиці. Таку інформацію сповістив Олег Рубан, очільник Головного управління Держпродспоживслужби в Києві під час засідання Колегії Київської міськдержадміністрації 5 лютого 2020 року.
Чиновник підкреслив, що його відомство спільно з іншими підрозділами КМДА, зробили важливі кроки для покращення безпеки у сфері громадського харчування у Києві.
«Забезпечено стабільну санітарно-епідемічну ситуацію. Зареєстровано лише 6 спалахів інфекційних захворювань серед населення, поширення яких не було допущено. Так само зменшились випадки інфекційних захворювань, спільних для людей і тварин (зареєстровано тільки 2 випадки сказу серед тварин)», – сказав Рубан.
За словами пана Рубана, щоб локалізувати та ліквідувати спалахи інфекційних хвороб і скоротити кількість випадків ботулізму, Головне управлення запровадило низку заходів, згідно до вимог законодавства про харчові продукти, а матеріали направлені до правоохоронних органів.
Щоб реалізувати план протиепізоотичних заходів від основних заразних хвороб тварин у минулому році у Києві організували діагностичні дослідження тварин на виявлення заразних хвороб, профілактичні щеплення проти сибірки, сказу, лептоспірозу, чуми, гепатиту, ентериту, парвовірозу, трихофітії та ветеринарно-санітарні обробки. Завдяки спільним зусиллям та злагодженій роботі Головного управління та Об’єднання ветеринарної медицини в м. Києві за підтримки районних державних адміністрацій досі можливо зробити щеплення тварин проти сказу на безоплатній основі.
Керівник відомства також наголосив, що особливої уваги та контролю вимагає порушення вимог законодавства про харчові продукти операторами ринку харчових продуктів, що надають послуги з організації харчування в дитсадках та школах.
«Спеціалістами Головного управління протягом 2019 року проведено 450 інспектувань у столичних закладах освіти та постачальників харчових продуктів. За фактами встановлених порушень застосовано: 435 приписів про усунення цих порушень, 64 рішення про тимчасове припинення виробництва та/або обігу харчових продуктів, 45 рішень про знищення, відкликання та/або вилучення з обігу харчових продуктів», – сповістив пан Рубан.
Чиновник наголосив, що вже триває активна співпраця Головного управляння з Департаментом освіти і науки КМДА, щоб забезпечити належний контроль за організацією якісного та безпечного харчування в київських закладах освіти.
Джерело: Київська міська рада