Методичний посібник «Клиническое применение пищевых волокон» призначений для практикуючих
лікарів-терапевтів, гастроентерологів, інфекціоністів, кардіологів, ендокринологів, аспірантів, слухачів курсів підвищення кваліфікації та студентів старших курсів медичних інститутів.
На сьогодні харчові волокна є одними з найбільш затребуваних і широко застосовуваних харчових інгредієнтів у раціоні людини. Призначення пацієнтам дієти, багатої харчовими волокнами, — загальновизнаний підхід до профілактики та лікування багатьох захворювань шлунково-кишкового тракту, злоякісних новоутворень, а також захворювань, пов’язаних із підвищеним рівнем глюкози та ліпідів крові. За останні кілька років механізми дії харчових волокон і доцільність їх застосування ретельно вивчалися в безлічі досліджень, у тому числі і в рамках рандомізованих контрольованих випробувань.
У книзі «Клиническое применение пищевых волокон» дано визначення й основні терміни,які відносяться до харчових волокон, представлено їхні класифікації. Відображені питання, що стосуються перетворення харчових волокон у шлунково-кишковому тракті, а також розглянуті їх основні біохімічні ефекти. Докладно описані фізичні та метаболічні ефекти харчових волокон у разі різних патологічних станів макроорганізму. Окрему увагу приділено можливостям і перевагам терапії з використанням лікарського препарату на основі псіліума, розглянуто механізми його дії та терапевтичні ефекти за різній патологій.