Уряд визначився з датами запровадження локдауну

179

Кабінет Міністрів України прийняв рішення запровадати жорсткий карантин в Україні одразу після новорічних свят – з 8 по 24 січня.

Уряд визначився з датами запровадження локдауну

Карантин запровадять на 16 днів, аби запобігти поширенню коронавірусус серед громадян після зимових свят. Про прийняте рішення сьогодні повідомив очільник Уряду Денис Шмигаль.

«Це робиться для того, аби не допустити нової потужної хвилі захворюваності, яка може наступити зокрема й після новорічних свят. Тобто посилені карантинні обмеження будуть вводитися для того, щоб розірвати ланцюг захворюваності, який може сформуватися й упродовж свят», — зазначив прем’єр.

Він заявив, що під час локдауну дозволять працювати продуктовим магазинам та супермаркетам, аптекам, банкам та поштовим відділенням, а також готелям. Зможуть працювати також і салони краси та перукарні, однак лише за попереднім записом без черг в приміщенні.

Не обмежуватимуть також і роботу транспорту: продовжать працювати міжміські, міжобласні та інші види громадського транспорту, авіаперевізники.

Натомість, на час локдауну заборонять роботу освітніх закладів, окрім дитсадків та спецзакладів, закриють заклади громадського харчування, вони зможуть обслуговувати клієнтів лише за допомогою доставки та на виніс. Кінотеатри та інші розважальні заклади також будуть змушені закритись, це правило поширюється і на ТРЦ. Фітнес-клуби та спортивні центри, басейни також закриють. Разом із ними заборонять роботу різдвяних ярмарок, базарів та ринків. Очевидно, що діятиме і заборона на проведення будь-зяких масових заходів.

В Уряді наголосили, що рішення про карантин остаточне, тобто локдаун буде введений однозначно, зхмінитись можуть лише дати, з огляду на ситуацію. Якщо епідемія посилюватиметься, Кабмін може ввести локдавун раніше, однак буде зобов’язаний повідомити про це не пізніше, ніж за 7 днів.

Режим надзвичайного стану триває, але з новими правилами

Режим надзвичайного стану в Україні продовжено до 28 лютого 2021 року.  На всій території країни діятимуть обмеження, які стосуються помаранчевої зони. У цій частині міністр охорони здоров’я Максим Степанов запропонував продовжити роботу закладів громадського харчування до 23.00 (зараз працювати дозволено до 22.00), але розрахункові операції можуть проводитися лише до 22.00.

Оновлено соціальні гарантії для лікарів

Верховна Рада та Уряд прийняли рішення про те, що життя всіх медичних працівників, які ведуть боротьбу з коронавірусною інфекцією повинні бути застраховані (мова йде про 1,5  млн. грн. у разі  смерті). Але до цього часу таке страхування життя не стосувалося студентів-медиків і лікарів-інтернів, які на добровільній основі допомагають у боротьбі з пандемією COVID-19. З ініціативи Міністерства соціальної політики, тепер життя молодих медиків буде застраховано, як і інших медичних працівників. 

Плани щодо проведення тестувань

За словами Максима Степанова сьогодні тестування проводиться усім, хто має ознаки респіраторного захворювання, а також тим, кого госпіталізують на лікування у стаціонари. Наразі в Україні зменшилася кількість звернень людей з ознаками коронавірусної хвороби, тому відразу зменшилася і кількість тестувань. Як запевнив профільний міністр, на сьогодні у жодній області немає затримки щодо проведення таких діагностичних досліджень.

Крім того, найближчим часом будуть запроваджуватися нові експрес-тести для розширеного кола осіб. До кінця року, як і планували раніше, тестуванням буде охоплено 75 тисяч осіб щоденно.

Якщо ви знайшли помилку, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити коментар

Введіть текст коментаря
Вкажіть ім'я