Бельгійські вчені повідомили, що Омега-3 жирні кислоти здатні гальмувати зростання та розвиток новоутворень. Деталі свого дослідження науковці оприлюднили у научному журналі Cell Metabolism.Серед Омега-3 жирних кислот ДГК (докозагексаєнова кислота) має вирішальне значення для функції мозку, зору і регуляції запальних явищ. Вчені з багатопрофільної групи дослідників з Університету Лувена (UCLouvain) виявили біохімічний механізм, який дозволяє DHA та іншим спорідненим жирним кислотам уповільнювати розвиток пухлин.
Зазначається, що у 2016 році команда Олів’є Ферона з UCLouvain, яка спеціалізується на онкології, виявила, що клітини в кислому мікросередовищі (ацидоз) всередині пухлин замінюють глюкозу ліпідами як джерело енергії для розмноження.
У співпраці з Сирілом Корбет з UCLouvain професор Ферон продемонстрував у 2020 році, що ці ж клітини є найбільш агресивними й набувають здатність залишати вихідну пухлину і генерувати метастази. Тим часом Іван Ларонделл, професор факультету біоінженерії Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, чия команда розробляє поліпшені джерела ліпідів в раціоні, запропонував професору Ферону об’єднати свої зусилля в дослідницькому проєкті під керівництвом кандидата наук Емелін Д’єрдж для оцінки поведінки пухлинних клітин в присутності різних жирних кислот.
Зазначене дослідження отримало підтримку Fondation Louvain, Бельгійського фонду боротьби з раком і телемарафону Télévie. Команда вчених швидко визначила, що ацидотичні пухлинні клітини реагують діаметрально протилежним чином в залежності від жирної кислоти, яку вони поглинають. Через кілька тижнів науковці були вражені результатом – DHA буквально отруїло пухлинні клітини.
«Незабаром ми виявили, що одні жирні кислоти стимулювали пухлинні клітини, а інші вбивали їх», – пояснили дослідники.
Отрута діє на пухлинні клітини за допомогою феномену ферроптозу (тип загибелі клітин, що пов’язаний з перекисним окисленням деяких жирних кислот). Чим більше у клітині ненасичених жирних кислот, тим більше ризик їх окислення.
Зазвичай в кислотному відділі пухлини клітини зберігають ці жирні кислоти у ліпідних краплях, в яких жирні кислоти захищені від окислення. Але в присутності великої кількості DHA пухлинна клітина перевантажена і не може накопичувати DHA, яка окислюється і призводить до загибелі клітин. Використовуючи інгібітор метаболізму ліпідів, який запобігає утворенню ліпідних крапель, вчені з’ясували, що дане явище ще більше посилюється. Це підтверджує ідентифікований механізм і відкриває двері для можливостей комбінованого лікування.
Повідомляється, що для свого дослідження науковці використовували тривимірну систему культивування пухлинних клітин, яка називається сфероїдами. У присутності DHA сфероїди спочатку ростуть, а потім вибухають. Дослідники також ввели для мишей з пухлинами дієту, яка була збагачена ДГК. У мишей, які були на такій дієті, розвиток пухлини значно сповільнився, у порівнянні з тими, котрим вчені не давали збагачений ДГК раціон.
Бельгійські науковці у своєму експерименті продемонстрували цінність DHA у боротьбі з раком.
«Дорослим рекомендується споживати не менше 250 мг DHA в день. Але дослідження показують, що наша дієта забезпечує в середньому від 50 до 100 мг на день. Це набагато нижче мінімальної рекомендованої дози», – резюмували дослідники з Університету Лувена.