Кузін: в Україні працює чотири лабораторії, які здатні виявляти штам «Дельта»

147

Також в країні запровадять більш швидкі методи виявлення «Дельта»-варіанту коронавірусної інфекції. Про це повідомив головний санітарний лікар України Ігор Кузін в ефірі програми «Сніданок 1+1».Він зазначив, що виявлення «Дельта»-варіанту коронавірусної інфекції SARS-CoV-2 – доволі складне дослідження. За його словами, воно дороговартісне та проводиться достатньо довго. Також він повідомив, що в Україні є лише чотири лабораторії, які можуть виявляти нову для країни мутацію.

«Зараз в Україні працює принаймні чотири лабораторії, які зможуть виявляти такий штам і розшифровувати саме геном вірусу. Однак Всесвітня організація охорони здоров’я запроваджує більш прості, більш швидкі методи визначення саме «Дельта-штаму», – повідомив Кузін.

Він зауважив, що в Україні такі методи використовували щодо «Альфа», «Бета» та «Гамма»-мутацій, ще до секвенування. Ці методи дозволяють виявляти такі віруси впродовж однієї доби.

«Скоріш за все ми будемо використовувати потенціал чотирьох установ – це Національна академія наук, Центр громадського здоров’я, деякі приватні установи. І ми також будемо працювати над тим, що будемо запроваджувати більш швидкі методи, які дозволяють на рівні областей швидко приймати рішення», – сказав Кузін.

Також головний санітарний лікар підкреслив, що «Дельта»-штам викликає на 30-40 відсотків більше госпіталізацій, відповідно в Україні очікують на 30-40 відсотків більше випадків зараження у порівняні з минулорічними показниками.

Кузін підкреслив, що цього можна уникнути за рахунок прискорення темпів вакцинації населення, а також за рахунок адекватного та повноцінного епідеміологічного нагляду.

«Звісно осіння хвиля буде. Сподіваємося, ми будемо іти по оптимістичному або реалістичному сценарію», – сказав Кузін.

Нагадаємо, раніше Глава комітету Верховної ради з питань здоров’я нації, народний депутат Михайло Радуцький повідомив, що Україні потрібно готуватися до четвертої хвилі коронавірусної хвороби.

Якщо ви знайшли помилку, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити коментар

Введіть текст коментаря
Вкажіть ім'я