Науковці з’ясували, що регулярне вживання ультрапастеризованих продуктів та напоїв пов’язані із ризиком розвитку запальних захворювань кишечника. Про це повідомляє видання Medical News Today.Зазначається, що вчені нещодавно провели багатонаціональне проспективне когортне дослідження, де вивчали взаємозв’язок між споживанням ультрапастеризованої їжі та ризиком розвитку запальних захворювань кишечника (ЗЗК). Дослідження очолив доктор медицини, доцент медицини з McMaster University у Канаді Нірадж Нарула. Результати роботи вчені опублікували у British Medical Journal.
До ЗЗК належить низка хвороб, які викликають хронічне запалення шлунково-кишечного тракту. До цієї категорії відносяться хвороба Крона і виразковий коліт. За даними деяких досліджень, такі хвороби виникають через генетичні фактори. Наразі з’являється більше інформації щодо впливу дієти та харчування на ризик розвитку ЗЗК. Повідомляється, що у Сполучених Штатах близько трьох мільйонів осіб мають запальні хвороби кишечника.
Доктор медицини, магістр медицини, FACP, гастроентеролог і автор дослідження Ашкан Фархаді, описує ЗЗК як «хвороба багатих країн». Вчений наголосив, що через економічний розвиток у суспільстві відмовляються від традиційних способів вирощування, приготування та зберігання продуктів на користь того, щоб купувати товари в зручному упакуванні. Він також додав, що поточне дослідження вчених є першою когортною роботою, у якій оброблені продукти та напої визначили як такі, що провокують розвиток ЗЗК.
Слід зазначити, що до ультрапастеризованих (оброблених) продуктів відносяться більшість продуктів та напоїв масового виробництва. У них містяться харчові добавки (емульгатори, консерванти, підсолоджувачі, ароматизатори, трансжири, барвники).
Нірадж Нарула спільно з командою науковців оцінили медичні дані понад 116 тис. дорослих у віці від 35 до 70 років. Учасники були з 21 країни з низьким, середнім і високим рівнем доходу. Серед них були добровольці з Північної Америки, Південної Америки, Європи, Африки, Близького Сходу, Південної Азії, Південно-Східної Азії та Китаю.
Учасники дослідження заповнювали анкету, де вказували частоту харчування не рідше одного разу на три роки у період з 2003 по 2016 рік. Вони повідомили про своє вживання всіх видів упакованих та оброблених продуктів та напоїв, які мали харчові добавки, штучні ароматизатори, барвники або інші хімічні інгредієнти.
Первинним результатом дослідження був діагноз ЗЗК після заповнення базової анкети.
Учасники з Північної Америки, Південної Америки та Європи повідомили про більш часте споживання ультрапастеризованих харчових продуктів, ніж в інших регіонах. В зазначених трьох регіонах частота виявлення ЗЗК також була вищою, ніж в інших.
Вчені дійшли висновку, що більш часте споживання ультрапастеризованих продуктів та напоїв, збільшує ймовірність розвитку запальних захворювань кишечника.
Нарула і його команда сподіваються, що подальші дослідження допоможуть визначити, як саме ультрапастеризовані продукти можуть викликати ЗЗК.
Епідеміолог Королівського коледжу Лондона, співзасновник програми персоналізованого харчування ZOE, професор Тім Спектор зауважив, що споживання «неякісної» їжі викликає розвиток мікробів у кишечнику, послаблює імунну систему і провокує надмірні запальні реакції.
Він сподівається, що поточне дослідження вчених і його власна робота щодо персоналізованого харчування, сприятимуть більш уважному і проактивному підходу до вибору продуктів. Професор також хоче, щоб лікарі частіше давали пацієнтам поради щодо оцінки якості їжі.