Вчені виявили, чи завдає шкоди організму дієта із високим вмістом вуглеводів, а також розповіли про переваги та ризик низьковуглеводного харчування. Про це пише видання Medical News Today у статті Honest Nutrition.Вуглеводи є одним з трьох макроелементів, які природним чином містяться в рослинній їжі, включаючи горох, боби, горіхи, насіння, зерно, фрукти, овочі та в молочних продуктах.
Зазначається, що надмірне споживання вуглеводів пов’язують зі збільшенням ваги, ожирінням, метаболічним синдромом та діабетом. Вчені зауважили, що все залежить від того, які вуглеводи споживає людина – прості або складні.
Вуглеводи мають багато переваг для здоров’я, коли людина часто споживає джерела складних вуглеводів і харчових волокон замість простих вуглеводів (напоїв з цукром, рафінованих продуктів). Дієти, що багаті складними вуглеводами, зокрема, середземноморська, мають протизапальну дію, знижують ризик появи хронічних захворювань.
Фахівці зазначили, що надмірне споживання простих вуглеводів пов’язане із підвищеним ризиком інсулінорезистентності, серцево-судинних захворювань, інсульту, діабету і раку.
Дослідники повідомили, що низьковуглеводні дієти, які наразі дуже популярні, не всім підходять.
Обмеження вуглеводів на 45% або менше від денної норми калорій є ефективним для короткострокового контролю рівня цукру в крові. Таке обмеження може бути нестійким і не давати значних довгострокових результатів, ніж діапазон 50-55% денних калорій, що припадають на вуглеводи.
Вчені наголосили, що перед внесенням змін до харчування, необхідно проконсультуватися з лікарем або дієтологом, щоб визначити потребу організму у вуглеводах та оптимізувати результати для здоров’я.
Нагадаємо, що харчові волокна пребіотичних закусок можуть покращити роботу кишечника. Американські вчені виявили, що додавання клітковини та харчових волокон у нездорові закуски, може зробити їх більш корисними для організму.
Раніше стало відомо, що західна дієта сприяла розвитку запалення шкіри та суглобів в доклінічних дослідженнях. Науковці побачили потенційний патогенний зв’язок між дієтою і псоріатичним запаленням.