Дослідження: колоректальний рак залежить від споживання червоного м’яса

47

Споживання червоного та переробленого м’яса, навіть в помірній кількості, збільшує ризик колоректального раку. Такий висновок зробили британські вчені, дослідивши дані понад пів мільйона чоловіків і жінок, повідомляє International Journal of Epidemiology.

Фото pixabay.

Збір даних, який тривав понад п’ять років, виявив 2609 випадків колоректального раку.

Науковці у перспективному когортному дослідженні вивчили дані пів мільйона чоловіків і жінок віком 40–69 років, набраних з усієї Великобританії в період з 2006 по 2010 рік.

Вчені досліджували харчові звички людей, розділивши учасників на дві групи: тих, хто повідомляв про споживання в середньому 76 г червоного та обробленого м’яса в день, і тих, хто споживав 21 г червоного м’яса в день. Виявилося, що перша група мала на 20% вищий ризик колоректального раку, ніж друга.

Крім того, результат дослідження показав, що п’ята частина учасників, які отримували найбільшу кількість клітковини з хліба та пластівців для сніданку, мали 14%  ризик розвитку колоректального раку. Вживання алкоголь було пов’язане із підвищеним ризиком на 8%. Зазначається, що вживання риби, птиці, сира, фруктів, овочів, чаю та кави не пов’язані з ризиком колоректального раку.

Таким чином вчені виявили, що споживання 76 г в день червоного та переробленого м’яса пов’язане із підвищеним ризиком колоректального раку. «»Алкоголь також був пов’язаний із підвищеним ризиком колоректального раку, тоді як клітковина з хліба та пластівців для сніданку була пов’язана зі зниженим ризиком», – йдеться в повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити коментар

Введіть текст коментаря
Вкажіть ім'я