Вживання будь-якої кількості алкоголю не можна вважати безпечним — такого висновку дійшли експерти Міжнародного агентства з вивчення раку Всесвітньої організації охорони здоров’я, про що повідомили у висновках щорічного Всесвітнього звіту з раку за 2014 рік. Алкоголь було оголошено канцерогеном для окремих видів раку, зокрема, для раку стравоходу, товстої кишки та печінки, ще в 1988 році, однак про взаємозв’язок вживання алкоголю і розвиток інших пухлин, таких як рак молочної залози, стало відомо зовсім нещодавно.
Дозозалежний ризик
Цей взаємозв’язок був підтверджений наявністю дозозалежного ефекту між споживанням алкоголю і деякими видами раку. Виявляється, чим більша доза алкоголю, що вживає людина, тим вищий ризик розвитку онкологічного захворювання, зокрема: раку порожнини рота, глотки, гортані, стравоходу, товстої кишки і прямої кишки, печінки, молочної залози; вірогідний взаємозв’язок також існує між споживанням алкоголю та раком підшлункової залози. З’являються окремі повідомлення і про те, що споживання алкоголю відповідальне за розвиток лейкемії, множинної мієломи, раку шийки матки, вульви, піхви і шкіри — підтвердити звинувачення мають додаткові дослідження. Щодо раку сечового міхура, нирок, легенів і шлунка, доказова база поки залишається суперечливою.
Невтішна статистика
Ще досить нещодавно вважалося, що незначне, або так зване «помірковане», споживання алкоголю є досить безпечним чи навіть превентивним з точки зору розвитку онкологічної патології. У мета-аналізі 222 досліджень, що охоплювали 92 000 хворих на рак, які вживали незначну кількість алкоголю, та 60 000 онкологічних хворих, які ніколи його не вживали, було доведено: навіть прийом незначної кількості алкоголю пов’язаний із ризиком раку ротоглотки, плоскоклітинного раку стравоходу та раку молочної залози. За даними вищезгаданого мета-аналізу встановили: в 2004 році в усьому світі 5000 смертей від раку ротоглотки, 24 000 — від плоскоклітинного раку стравоходу і 5000 — від раку молочної залози вірогідно спровокувало вживання незначної кількості алкоголю. Натомість не встановлено зв’язку між вживанням алкоголю та розвитком раку товстої кишки і прямої кишки, печінки, гортані. Проте, варто зазначити, що вживання алкоголю оцінювали на підставі суджень самого хворого, а респонденти, зазвичай, можуть недооцінювати або занижувати фактичну кількість спожитого зілля.
Ймовірні механізми взаємозв’язку
Дотепер біологічні механізми, які опосередковують розвиток раку, пов’язаного зі вживанням алкоголю, залишаються не до кінця зрозумілими. Алкогольні напої можуть містити щонайменше 15 канцерогенних сполук, у тому числі ацетальдегід, акриламід, афлатоксини, миш’як, бензол, кадмій, етанол, етилкарбамат, формальдегід та навіть свинець. Етанол є найважливішим канцерогеном, що міститься в алкогольних напоях, а, як відомо, швидкість метаболізму етанолу визначається генетично. Першим і найтоксичнішим продуктом метаболізму алкоголю є ацетальдегід. Поглинений етанол окислюється ферментами алкогольдегідрогеназою, цитохромом P4502E1 і каталазою з утворенням ацетальдегіду, який, до речі, також міститься в алкогольних напоях. Цей метаболіт вважається канцерогенним і генотоксичним при контакті зі слизовою оболонкою верхніх відділів шлунково-кишкового тракту (глотки, порожнини рота, стравоходу), а також гортані, де висока концентрація ацетальдегіду викликає гіперпроліферацію клітин слизової оболонки. Навіть низькі дози алкоголю при безпосередньому контакті з даними ділянками можуть збільшити ризик розвитку раку.
Відносний ризик раку, пов’язаного зі вживанням алкоголю, залежить від безпосереднього місця контакту алкоголю з тканинами організму. Алкоголь спершу контактує зі слизовою оболонкою порожнини рота, а потім — стравоходу, і для цих локалізацій даний ризик є найвищим. Друге місце щодо ризику розвитку алкоголь-залежного раку посідає товста та пряма кишки, і, звісно, печінка, проте відносні ризики для цих видів раку є нижчими, ніж для анатомічних структур, які першими стикаються з безпосередньою дією алкоголю.
Одразу кілька різних етіопатогенетичних механізмів залучені в процеси онтогенезу, пов’язані зі вживанням алкоголю. Зокрема, алкоголь вважають антагоністом фолієвої кислоти, а зміни в метаболізмі фолату і всмоктуванні фолієвої кислоти, пов’язані зі вживанням алкоголю, як вважають, погіршують процес метилювання ДНК. При раку молочної залози вживання алкоголю може збільшити рівні естрогену й активність рецепторів інсуліноподібних факторів росту, які, можливо, стимулюють проліферацію клітин молочної залози. При розвитку онкопатології травного тракту найбільшу роль відіграє індивідуальний генотип людини. До інших ймовірних механізмів взаємозв’язку між вживанням алкоголю та розвитком онкологічної патології різних локалізацій належать синтез реактивного кисню та азоту, а також роль алкоголю як розчинника канцерогенів, що містяться в тютюнових виробах.
Гірка правда про міцні напої
Відносний ризик раку, пов’язаного зі вживанням алкоголю, залежить від безпосереднього місця контакту алкоголю з тканинами організму. Алкоголь спершу контактує зі слизовою оболонкою порожнини рота, а потім — стравоходу, і для цих локалізацій даний ризик є найвищим. Друге місце щодо ризику розвитку алкоголь-залежного раку посідає товста та пряма кишки, і, звісно, печінка, проте відносні ризики для цих видів раку є нижчими, ніж для анатомічних структур, які першими стикаються з безпосередньою дією алкоголю. Важливо зауважити, що тип алкоголю — вино, пиво, міцні алкогольні напої — як правило, не має суттєвого значення, за винятком раку стравоходу. Річ у тім, що стравохід вкритий дуже тонкими війками, які легко руйнуються під дією високих концентрацій етанолу, наприклад, в таких міцних напоях, як бренді, віскі, текіла, ром, горілка, коньяк, джин, лікери тощо.
Небезпечна комбінація: вживання алкоголю та тютюнопаління
Тютюнопаління вже досить тривалий час є беззаперечним фактором ризику для розвитку ракової патології більшості локалізацій. Синергічний ефект був виявлений для куріння тютюну та вживання алкоголю стосовно ризику раку ротової порожнини, глотки, гортані та стравоходу; найвищий ризик спостерігається серед заядлих курців, у яких діагностовано алкоголізм. При дослідженні слизової оболонки стравоходу в пацієнтів, які вживають алкоголь та курять, виявлено дозозалежне збільшення проліферації та метаплазії клітин слизової оболонки стравоходу. Неймовірно, але відмова від тютюнопаління та вживання алкоголю може запобігти раку порожнини рота у 80% випадків і раку гортані — у 90%.
Чи дійсно «помірковане» вживання алкоголю має кардіопротекторні властивості?
Два десятиліття тому в засобах масової інформації та в науково-популярній медичній літературі почали цитувати наукові дослідження, які вивчали так званий «французький парадокс». Було висловлено ідею, що незначне, або «помірковане», споживання алкоголю дає кардіопротекторний ефект. За даними обсерваційних досліджень серед французів, які мали один із найвищих рівнів споживання алкоголю (зокрема, червоного вина) в світі, був виявлений найнижчий рівень серцево-судинних захворювань. Докази того, що споживання алкоголю сприяє зниженню ризику захворіти на цукровий діабет, інсульт, серцеву недостатність, і цифри загальної смертності вступають у протиріччя з можливою шкодою, пов’язаною із тісною дружбою з Бахусом. Річ у тім, що захисний ефект вживання алкоголю на ризик серцево-судинних захворювань залежить від послідовності так званого «паттерну» вживання алкоголю від легкого до помірного рівня, без епізодів вживання надмірної кількості алкоголю або так званих «запоїв». Ідеальним вважається щоденне споживання низької або помірної дози алкоголю (переважно червоного вина) до або під час вечері, що пов’язують із найсуттєвішим скороченням несприятливих серцево-судинних подій. Проте в даному випадку «більше» не означає «краще»: надмірне вживання алкоголю спричиняє артеріальну гіпертензію, фібриляцію передсердь, розвиток ішемічного та геморагічного інсульту й неішемічної дилатаційної кардіоміопатії.
Наскільки важливий ризик раку, пов’язаного зі вживанням алкоголю, порівняно з усіма іншими факторами ризику для розвитку онкологічної патології? Чи варті часу й зусиль спроби переконати наших пацієнтів, щоб зменшити споживання ними алкоголю? Ми досі не знаємо, що спричиняє 60% ракових захворювань, проте людство може зменшити ризик за рахунок зниження споживання алкоголю.
Ірина ШАТИНСЬКА, кандидат медичних наук, спеціально для «ВЗ»