У журналі Science Translational Medicine австралійські вчені опублікували результати дослідження, яке засвідчило: деякі види бактерій можуть виробляти стійкість до дезінфекційних засобів для рук на основі спирту. Зокрема, бактерія Enterococcus faecium.
З 2002 року кілька австралійських лікарень почали використовувати диспенсери для популяризації дезінфектантів для рук на основі спирту. Незважаючи на постійну боротьбу з інфекціями, було помічено: одночасно зі зменшенням поширеності одних госпітальних інфекцій, збільшувалася частота інших.
Раціональність вказаної гіпотези доводить ентерококова інфекція, збудником якої є Enterococcus faecium. Зокрема, з кожним роком спостерігали збільшення кількості внутрішньолікарняних спалахів цієї інфекції не тільки в Австралії, а й у світі. Це відбувалося всупереч інтенсивному поширенню дезінфекційних засобів для оброблення рук у лікарнях.
Враховуючи таку не надто втішну тенденцію, група австралійських вчених вирішила провести дослідження, спрямоване на вивчення активності різних концентрацій спирту відносно зразків мікроорганізмів. Дослідники помітили, що більш «молоді» штами Enterococcus faecium на 70% стійкіші до дії дезінфекційних засобів на спиртовій основі. Подальші дослідження допомогли виявити мутації в генах бактерій.
За словами провідного автора дослідження, вченого з Інституту інфекційних захворювань та імунітету ім. Пітера Доерті Університету Мельбурна Тімоті Стінейра, це можна розцінювати як перший випадок, коли патогенні мікроорганізми виробили стійкість до спирту.
На думку науковців, отримані дані не є підставою для повної відмови від застосування дезінфектантів для рук на основі спирту. У деяких випадках вони можуть бути досить ефективними,
наприклад, щодо стафілококу. Натомість набуття деякими бактеріями стійкості до спирту свідчить про те, що для того, аби забезпечити стерильність, необхідно користуватися комбінованими детергентами.
За матеріалами онлайн-видання Мedical Daily та Science Translational Medicine