Епідеміологи виявили багато наслідків впливу коронавірусної інфекції на людей, що хворіють на діабет. Фахівці з’ясували, що діабет виявляли у понад третини пацієнтів, яких госпіталізували з COVID-19. Про це пише видання Medscape з посиланням на дослідження вчених у журналі Diabetes Care.Через 18 місяців після початку пандемії COVID-19 багато з прямих і непрямих наслідків SARS-CoV-2 для людей з діабетом стали більш очевидними, але прогалини в знаннях ще залишаються.
Доктор філософії з Імперського коледжу Лондона Едвард В. Грег зазначив, що висока поширеність діабету посилила проблему коронавірусу, а COVID-19 сильно вплинув на осіб, які хворіють на діабет.
Фахівець додав, що необхідно приділяти особливу увагу вакцинації, наданню первинної медико-санітарної допомоги, управлінню глікемією, щоб зменшити довгостроковий вплив COVID-19 для пацієнтів з діабетом.
Більше третини осіб, яких госпіталізують з коронавірусом, мають діабет, йдеться у дослідження вчених, яке опубліковане у журналі Diabetes Care.
Зазначається, що хворі на діабет мають втричі вищий ризик госпіталізації через COVID-19, ніж люди, які не мають цього захворювання. Діабет також є причиною 30-40% важких випадків і смертей від коронавірусу. Близько 21-43% пацієнтів з діабетом, які госпіталізовані до медзакладу, потребують інтенсивної терапії, а їх рівень летальності становить 25%.
Повідомляється, що у Великій Британії вчені провели багатофакторний аналіз, де вивчали ймовірність летальних випадків серед хворих на діабет першого та другого типу, яких госпіталізували до лікарні через COVID-19. В порівнянні з людьми без діабету, особи з діабетом першого типу майже втричі вищу ймовірність летальності, а пацієнти з діабетом другого типу – майже вдвічі.
Грег підкреслив, що причини смерті таких пацієнтів є комбінацією чинників, специфічних для інфекції SARS-CoV-2 і факторів, пов’язаних з діабетом.
Нагадаємо, що гіперглікемія підвищує ризик важкого перебігу COVID-19. Науковці за допомогою машинного навчання проаналізували близько 240 тисяч статей та з’ясували, що підвищений рівень глюкози в крові негативно впливає на перебіг коронавірусу.