Для вітамінізації українців: Верховна Рада може зобов’язати виробників збагачувати борошно фолієвою кислотою

205

В Україні можуть змусити виробників борошна збагачувати свою продукцію вітаміном В9. Відповідний законопроєкт №5657 «Про фортифікації борошна» надійшов до парламенту.Повідомляється, що автори документу пропонують зобов’язати виробників борошна додавати до власної продукції фолієву кислоту. На думку авторів законопроєкту, ця ініціатива допоможе покращити раціон українців, збагативши його вітамінами, а також поліпшити демографічну ситуацію в країні.

Згідно із пояснювальною запискою до проєкту закону, підприємства, які виробляють борошно, мають в обов’язковому порядку проводити збагачення фолієвою кислотою пшеничного борошна вищого і першого сортів. Автори документу пропонують суб’єктам господарювання, що виробляють понад 150 тонн борошна на добу, обов’язково додавати вітамін В9 до продукту вже з 1 січня 2022 року. Для підприємств, які мають менші обсяги виробництва (50-150 тонн / добу), дану ініціативу планують ввести з 1 липня 2022.

Зазначається, що автори законопроєкту посилаються на успішний досвід таких країн світу, як США, Чилі, Франція, Канада, Угорщина та Велика Британія. Вони підкреслюють, що в цих державах для профілактики дефіциту вітамінів у населення застосовують різні методи збагачення харчових продуктів корисними речовинами. Зокрема, борошно у цих країнах збагачують фолієвою кислотою (із розрахунку 220 мкг на 100 г борошна).

У пояснювальній записці також наводяться рекомендації ВООЗ, згідно з якими збагачення пшеничного і кукурудзяного борошна – дієвий метод забезпечення населення поживними мікроелементами. Його можна застосовувати паралельно з іншими заходами для зниження дефіциту вітамінів і мінеральних речовин у громадян.

Якщо ви знайшли помилку, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити коментар

Введіть текст коментаря
Вкажіть ім'я