Група експертів від Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка перебуває з місією у китайському місті Ухань, знайшла «важливі ключі», які допоможуть розкрити роль ринку морепродуктів у розповсюдженні коронавірусної інфекції. Таку інформацію сповістив учасник місії Пітер Дашак, інформує Bloomberg.
Містер Дашак наголосив, що 14 фахівців ВООЗ працювали з експертами у КНР та відвідали ключові точки та дослідницькі центри, щоб з’ясувати «деякі реальні ключі до того, що сталося».
Він підкреслив, що головні результати дослідження будуть оприлюднені до запланованої дати від’їзду місії 10 лютого. Він Дашак переконаний, що місія ВООЗ вже наблизилася до розгадки подробиць того, що сталося.
«Я відчуваю, що ми зможемо сказати щось цінне в кінці цієї поїздки – дуже цінне, але я не хочу вдаватися в подробиці того, що це буде або в який бік вказує… Те, що я бачив, вже підказує мені, що є деякі реальні ключі до розгадки того, що сталося, і я сподіваюся, що ми зможемо дати тверде пояснення цьому до кінця поїздки», – роз’яснив експерт.
Фахівець додав, що особливо корисною стала його поїздка до ринку свіжих продуктів Хуанань в центрі Уханю. На так званому мокрому ринку торгували переважно морепродуктами, а також м’ясом, в тому числі свіжоприготованою дичиною.
З початку спалаху коронавірусної інфекції багато фахівців висували гіпотези щодо того, що саме на ринку вірус від тварин перейшов до людей. Під час подальших досліджень вдалося виявити, що більш ранні випадки серед осіб, не пов’язані з ринком, що спростовує цю теорію. За словами Дашака, експерти знайшли «важливі ключі» до ролі ринку.
Не беручи до уваги на те, що продуктовий ринок був зачинений і очищений майже відразу після виявлення випадків інфікування, «він все ще в значній мірі незайманий», додав Дашак.