Більш ранні наукові роботи виявили зв’язок між звичкою пити гарячий чай і ризиком розвитку цього типу раку, проте вчені не змогли встановити граничні значення критичної температури цього напою.
Це змогло зробити нове популяційне дослідження, в якому вивчалися дані 50 045 чоловік у віці від 40 до 75 років, що збиралися протягом приблизно 10 років.
Автори роботи проаналізували зв’язок температури споживаного чаю, виміряної об’єктивно і суб’єктивно на самому початку дослідження, з ризиком розвитку раку стравоходу.
Після обробки даних виявилося, що у порівнянні зі вживанням менше 700 мл чаю в день температурою нижче 60 градусів Цельсія вживання 700 мл чаю в день з більш високою температурою було пов’язано з 90-відсотковим підвищенням ризику розвитку езофагіального раку.
Отримані результати істотно підкріплюють вже зібрані дані, що вказують на зв’язок між вживанням гарячих напоїв і плоскоклітинним раком стравоходу.
Джерело: Medical Express