Харчові волокна пребіотичних закусок можуть покращити роботу кишечника

120

Американські вчені виявили, що додавання клітковини та харчових волокон у нездорові закуски, може зробити їх більш корисними для організму, повідомляє видання Medical News Today.Зазначається, що у типових західних дієтах відсутня клітковина, яка необхідна для розвитку корисних мікроорганізмів у кишечнику. 

Вчені з Центру досліджень кишкового мікробіому і харчування Медичної школи Вашингтонського університету в Сент-Луїсі провели експерименти на мишах та людях. Вони з’ясували, що закуски з вмістом певних типів клітковини, можуть змінити мікробіоту кишечника і призводити до покращення фізіологічного стану.

Науковці довели, що додавання доступних джерел клітковини з відходів харчової промисловості (шкірки й лушпиння) до звичайних закусок (чипси, печиво) може зробити їх кориснішими.

Повідомляється, що вчені розмірковують над розробкою пребіотичних закусок.  Деякі провідні виробники популярних закусок частково профінансували дану ідею.

«Оскільки закуски є популярною частиною західної дієти, ми працюємо над тим, щоб допомогти розробити нове покоління рецептур закусок, які люди будуть їсти і які будуть підтримувати здоровий мікробіом кишечника, що впливає на багато аспектів здоров’я», – наголосив старший автор роботи, професор Джеффрі І. Гордон з Медичної школи Вашингтонського університету.

Зазначається, що дослідження вчених проходило на мишах та невеликій групі людей. Науковці повідомили, що чим більше видів клітковини є в раціоні, тим більше бактеріальних генів, які грають роль в метаболізмі клітковини.

Під час дослідження були виявлені білкові біомаркери можливих фізіологічних змін в крові учасників. Однак нині невідомо, чи матимуть вони реальну користь для здоров’я.

Вчені наголосили, що лише клінічні випробування можуть показати, чи можуть такі закуски допомогти уникнути діабету 2 типу або ожиріння.

Раніше повідомлялося, що пробіотичні «дріжджові роботи» можуть лікувати запальні захворювання кишечника.

Якщо ви знайшли помилку, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити коментар

Введіть текст коментаря
Вкажіть ім'я