Когнітивні розлади пропонують попереджувати… грибами

342

Це схоже на методи компліментарної медицини, але ні – дослідники з Національного університету Сінгапуру виявили нейропротеторні властивості у декількох видів грибів, зокрема шиітаке.

Завдяки спостережному дослідженню вони виявили, що люди похилого віку, які споживали більше двох стандартних порцій грибів на тиждень з середньою вагою близько 150 грамів, на 50% менше демонстрували симптоми помірних когнітивних розладів.

Загалом дослідники проаналізували дані понад 650 учасників у віці старше 60 років. Зв’язок між споживанням грибів та станом когнітивних функцій спостерігався незалежно від таких факторів, як вік, стать, фактори способу життя та супутні захворювання.

Цілющі властивості грибів вчені пов’язують з певними біоактивними сполуками, зокрема ерготіонеїном – антиоксидантом, який відрізняється вираженими протизапальними та цитопротекторними властивостями.

Крім ерготіонеїну у затримці процесів нейродегенерації могли брати участь деякі інші компоненти грибів, такі як хериценони, еринацини, скрароніни і диктиофоріни: вважається, що вони сприяють регенерації нервових клітин.

Біоактивні сполуки, що містяться в грибах, також можуть забезпечувати нейропротекцію шляхом інгібування синтезу амілоїду-β і ацетилхолінестерази.

Джерело: Medscape

Якщо ви знайшли помилку, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити коментар

Введіть текст коментаря
Вкажіть ім'я