Повністю відмовлятись від м’ясних продуктів не потрібно. Але корисно зменшити їх споживання, компенсуючи нестачу білків, заліза, кальцію та магнію вміло підібраною рослинною їжею.
Як повідомила лікар-дієтолог Світлана Фус на своїй сторінці у Фейсбук, все більше досліджень свідчать про те, що надлишок м’яса може виявитись шкідливим. Адже переважна більшість людей їсть не м’ясо, а напівфабрикати з нього, якість яких часто-густо залишає бажати кращого. Окрім того вони істотно підвищують шанс розвитку раку, діабету, хвороб серця.
Тим не менш червоне м’ясо на думку лікарів є корисним, містить безліч поживних речовин, важливих для організму людини, тому зовсім відмовлятися від нього не варто.
М’ясо вміщує необхідний нам білок, вітаміни групи В, цинк, залізо фосфор. Червоне м’ясо є важливим джерелом заліза для організму, тому зовсім прибирати його з харчування не потрібно. Але ми можемо зменшити його у власному раціоні та знайти гідну заміну, наприклад, чорну квасолю.
Чорна квасоля містить не менше білків, ніж м’ясо, та значно більше – заліза, кальцію та магнію. . Чорна квасоля багата на важливі амінокислоти, насичена клітковиною. І майже вдвічі калорійніша від м’яса. Не даремно вона вважається найбільш корисною серед бобових культур.
Як повідомляє Світлана Фус, в їжу можна вживати квасолю тільки після теплової обробки. Перед тим як варити, її рекомендують замочити на 10-12 годин в підкисленій воді. Тим самим знижується кількість фітинової кислоти, яка заважає засвоєнню деяких мінералів – кальцію, заліза, цинку.
Перебудова власного раціону на користь рослинних білків, як правило, корисна для організму, за рахунок збільшення у раціоні кількості овочів, фруктів, горіхів і бобових. Але робити це краще не виключаючи повністю з нього м’ясо, а, просто зменшивши його споживання.
Джерело: facenews.ua