Небезпечна ковбаса: ВООЗ прирівняла небезпеку вживання продуктів з переробленого м’яса до сигарет та алкоголю

2692

Експерти ВООЗ дійшли висновку, що ковбаса, сосиски та інші продукти з переробленої м’ясної сировини вживати так само небезпечно, як палити або вживати алкоголь. Згідно дослідження ВООЗ, споживання 50г. продукції з переробленого м’яса підвищує рівень розвитку раку кишечника на 18%.

У продуктах м’ясопереробки (ковбаса, сосиски, бекон) мститься тільки 15% м’яса. Все інше – хімічні домішки (крохмаль, підсилювачі смаку, консерванти, фіксатори кольору). На думку ВООЗ, вироби з переробленої м’ясної сировинb на 50% складаються з шкіри, кісток та субпродуктів. М’ясом такі вироби не можна називати.

Чому сосиски підвищують рівень розвитку раку?

Існують дослідження, щодо впливу переробленої м’ясної сировини на організм людини. За даними аналізу 260 000 жінок, ковбасні вироби підвищують ризик розвитку раку молочної залози. Всього 2 сосиски або 3 шматочки бекону на тиждень підвищують рівень захворювання на 15%.

За інформацією Cancer Research UK 34 000 людей на рік можуть померти від хвороб, які спричиняє споживання червоного м’яса. Це менше, ніж від куріння, жертвами якого стають 1 млн осіб на рік, або через алкоголь, що відносить життя 600 тисяч чоловік в рік. Навіть такі цифри смертності через споживання м’ясної продукції викликають занепокоєння у ВООЗ.

Що спричинює розвиток пухлин?

Науковці говорять, що це пов’язано з вмістом канцерогенів, які додають у вигляді хімічних домішок до м’ясної продукції. До них відносяться наступні:

  • Гем (червоний пігмент), що виявляється, в основному, в червоному м’ясі;
  • Нітрати і нітрити (подовжують термін зберігання м’ясних продуктів);
  • Гетероциклічні та поліциклічні аміни (виникають при обробці м’яса при високих температурах).

Всі ці речовини можуть накопичуватися в організмі, пошкоджуючи клітини товстого кишечника, і таким чином підвищувати ризику раку.

Однак, Всесвітній фонд досліджень раку не рекомендує повністю відмовлятися від м’яса. Воно містить корисні білки, жири і велику кількість необхідного для організму заліза. Лікарі радять людям обмежуватися 70г. м’яса на добу. На жаль, більшість жителів планети цю норму перевищують.

Джерело: Cancer research UK

Якщо ви знайшли помилку, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити коментар

Введіть текст коментаря
Вкажіть ім'я