Дослідники з Університету Макмастера та біотехнологічної фірми розпочали розробку вакцини від коронавірусної хвороби у їстівних смужках, які будуть саморозчинятися. Наразі технологія перебуває на ранніх етапах розробки, пише CBC News.Повідомляється, що науковцям вдалося стабілізувати білок з вакцини за температурою 40 градусів за шкалою Цельсія. Однак, щоб зберегти її ефективність, необхідно охолодити препарат до більш низької температури.
Розробники запевняють, що саморозчинні смужки можна буде використовувати не лише як вакцину від коронавірусної інфекції, а ще як препарат від інших хвороб.
Експерт з полімерів Університету Макмастера Алекс Аронов пояснив: «Замість того, щоб вводити компоненти вакцини через голку в руку, ми хочемо спробувати ввести їх перорально з плівкою, яка швидко розчиняється».
Голова біотехнологічної компанії Rapid Dose Therapeutics Марк Упсдел зазначив, що понад 60% країн світу теплі. «Подумайте про всі країни, які не мають логістичних спроможностей Північної Америки. У ці смужки можна помістити вакцину від COVID, лихоманки денге або навіть грипу та відправити їх до країн без належної інфраструктури з найменшими витратами».
Наразі розробники завершили первинні дослідження на тваринах й підтвердили ефективність революційної технології. Відтепер дослідники планують перейти до наступного етапу експерименту, аби перевірити, чи вдасться їм отримати необхідну імунну реакцію у разі додавання спайкового білка коронавірусу до цих смужок.
Нагадаємо, нещодавно дослідники виявили зв’язок між COVID-19 і психологічними проблемами.