Група міжнародних науковців встановила, що у пацієнтів з COVID-19 ризик розвитку діабету набагато вищий, ніж у здорових людей. Новий тип коронавірусної інфекції викликає порушення обміну глюкози в організмі. Результати дослідження опубліковані в науковому журналі New England Journal of Medicine.
Дослідники з Лондонського королівського коледжу, Мельбурнського університету і деяких інших наукових центрів проводили клінічні спостереження за станом організму пацієнтів з COVID-19 і встановили взаємний вплив нового коронавірусу і розвитку діабету.
За даними вчених, у деяких пацієнтів з коронавірусом, виявляли і діабет вже після надходження на лікування в медзакладах, причому він супроводжувався серйозними аномальними ендокринними змінами, які загрожували життю хворих.
Крім цього, науковці відзначили, що в групу підвищеного ризику входять пацієнти з COVID-19, у яких вже було діагностовано ранню стадію діабету. На думку дослідників, коронавірусна інфекція з високим ступенем ймовірності може викликати ускладнення при діабеті, навіть спричинити смерть. Так, за їхніми даними, коронавірус збільшує летальність пацієнтів з діабетом, про що свідчить статистика: від 20 до 30% померлих з COVID-19, страждали на цукровий діабет.
Однак у науковій роботі підкреслюється, що поки точно нез’ясований механізм того, як вірус SARS-Cov-2 ускладнює перебіг діабету, але припускають, що інфекція порушує обмін цукрів, викликаючи в організмі «ендокринний хаос».
Результати досліджень інших вчених також показували, що SARS-Cov-2 здатний проникати і в інші органи, що відповідають за метаболізм глюкози в організмі, наприклад, в підшлункову залозу, тонкий кишечник, ліпідні тканини, печінку і нирки, де вірус провокує дисфункції обміну речовин.