Результати нового дослідження німецьких учених ймовірно можуть допомогти в розробці нових стратегій профілактики бактеріальних інфекцій шлунково-кишкового тракту.
Як повідомляється у журналі Cell Host & Microbe, дослідники з Інституту суспільної охорони здоров’я Макса Петтенкофера визначили вид бактерій, який захищає складні макроорганізми від кишкових сальмонел певного субтипу (Salmonella enterica).
Намагаючись визначити склад здорової кишкової мікрофлори, котра була б здатна забезпечувати оптимальний захист від бактеріальних інфекцій, вчені порівняли мікробіоту різних груп мишей. В процесі дослідження вони виявили, що деякі з цих тварин природнім чином стійкі до сальмонел, в той час як інші – надмірно сприйнятливі до цього патогенну.
Результати серії експериментів показали, що мікрофлора резистентних до сальмонел мишей включала бактерії, що належать до виду Mucispirillum schaedleri – вони були відсутні в мікробіомі тварин з інших груп.
Подальші експерименти показали, що захисний ефект Mucispirillum schaedleri залежить від їхньої здатності успішно конкурувати з сальмонелами при відсутності необхідних поживних речовин, таких як нітрат: без достатньої кількості нітрату Salmonella enterica втрачає вірулентність. Зрозуміло, за таких умов здатність патогенність сальмонел знижується.
«Вважалося, що Mucispirillum schaedleri досить рідко зустрічається у складі кишкової мікрофлори людини, так як його зазвичай не виявляють у зразках фекалій. Однак, на нашу думку, це пов’язано з тим, що бактерії цього виду переважно колонізують слизову оболонку кишечнику», – пояснюють автори.
Джерело: Medical Express