Вчені з’ясували, що прийом понад одного граму Омега-3 жирних кислот на день може підвищити ризик фібриляції передсердь. Про це повідомляє видання Medscape з посиланням на дослідження у науковців у журналі Circulation.Завідувачка відділення кардіології Інституту серця Шмідта в Седарс-Синай, Лос-Анджелес, докторка медичних наук Крістін Альберт наголосила, що ризик розвитку фібриляції передсердь (ФП) є «відносно невеликим» для тих, хто приймає один грам або менше риб’ячого жиру на день.
Вчені провели метааналіз відповідних досліджень, в яких повідомлялося про серцево-судинні наслідки вживання Омега-3 жирних кислот. Фахівці проаналізували 4 049 статей та сім великомасштабних рандомізованих контрольованих досліджень.
У семи випробуваннях брали участь 81 210 пацієнтів (середній вік 65 років, 39% жінки); 72,6% учасників були зараховані до клінічних випробувань, в яких тестували ≤1 грам Омега-3 жирних кислот в день, і 27,4% були включені до клінічних досліджень, де тестували > 1 грам Омега-3 в день. Середньозважений час спостереження склав 4,9 року.
В цілому, використання Омега-3 жирних кислот було пов’язано з підвищенням ризику фібриляції передсердь на 25%.
Вчені підкреслили, що ризик фібриляції передсердь був «значно більше виражений» в дослідженнях, де тестувалися високі дози Омега-3 (понад один грам в день), в порівнянні з тими, де випробовували нижчі дози (≤1 грам в день).
«Цей метааналіз додає нові дані про ризик фібриляції передсердь у пацієнтів, що приймають добавки Омега-3 жирних кислот», – підкреслила Альберт.
Дослідники зауважили, що ризик розвитку ФП збільшується з віком і частіше зустрічається у чоловіків, ніж у жінок. Додаткові фактори ризику включають підвищений артеріальний тиск, ішемічну хворобу серця, серцеву недостатність, вади серцевих клапанів, ожиріння та діабет.
Автори роботи додали, що лікарям слід говорити пацієнтам про потенційний ризик розвитку фібриляції передсердь при вживанні високих доз Омега-3, і вони мають знати ознаки та симптоми цього стану.
Нагадаємо, що високий рівень Омега-3 в крові збільшує тривалість життя. Американські вчені з’ясували, що підвищення рівня Омега-3 в крові лише на один відсоток може знизити ризик смерті.