Європейське регіональне бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я оприлюднило дані свого нового дослідження щодо високого вмісту цукру у дитячих харчових продуктах. Ці відомості були оприлюднені 10 вересня під час виступу представників ВООЗ у Москві.
На думку представника ВООЗ у Росії Меліти Вуйнович, здоров’ю дітей шкодять вироблені у промисловий спосіб комерційні продукти, які просувають на ринку із допомогою маркетингу. Їх реклама розвиває у дітей шкідливі харчові звички, через що в них у подальшому виникає ожиріння, діабет та інші захворювання.
На жаль, лише відірвавшись від грудей, дитина споживає дуже багато шкідливої солодкої їжі, яку її мама купує із впевненістю, що це якісна та здорова їжа, зауважила представник ВООЗ. Вона нагадала на небажаність реклами дитячих продуктів, які оголошуються маркетологами придатними для дітей до 6 місяців. За підрахунками ВООЗ, близько 90% реклами на телебаченні сьогодні – це реклама солодкої і дуже солодкої їжі, яка не збігається із рекомендаціями педіатрів та дієтологів.
За переконанням керівника Європейського офісу ВООЗ щодо профілактики неінфекційних захворювань та боротьби із ними Жоао Бреди приблизно у третині харчових продуктів, що рекламуються, використовуються цукор, концентровані фруктові соки та підсолоджувачі. На думку медиків, такі складові не повинні бути у продуктах для «грудничків» та дітей раннього віку. У половині усього дослідженого дитячого харчування, що рекламується, понад 30% його калорійності припадає саме на цукор, що не співпадає із рекомендаціями ВООЗ щодо обмеження вмісту цукру у продуктах для дітей.
За рекомендаціями ВООЗ у харчуванні, що споживають малі діти, його енергетична цінність за рахунок цукру не повинна перевищувати 15 процентів. На думку лікарів, не слід рекламувати кондвироби, соки та напої, як придатні для дітей грудного та раннього віку, та зауважувати їх корисність для здоров’я у той час, як вони містять шкідливий натрій та трансжирні кислоти, які взагалі необхідно виключити із їх складу.
За словами Меліти Вуйнович, дослідження, дані якого навели експерти ВООЗ, проводилося в Австрії, Болгарії, Угорщині та Ізраїлі. Але вони переконані, що ситуація у інших країнах Європи така сама.
Джерело: Медвестник