Якщо жінка вживає алкогольні напої та палить після першого триместру вагітності, то її дитина має 12-кратний ризик появи синдрому раптової дитячої смерті (СРДС) у порівнянні з немовлятами, матері яких не вживали алкоголь та не палили під час вагітності.
Це довели дослідники з США та Південної Африки, які відстежувати 12 000 вагітностей. Про це інформує видання EurekAlert з посиланням на Національний інститут охорони здоров’я Сполучених Штатів.
Вчені спостерігали за вагітними жінками, які мешкали у Кейптауні (Південна Африка) та в 5 штатах у США, включаючи тих, які проживали у резервації індіанців у Південній та Північній Дакоті.
Дослідники відбирали учасниць експерименту враховуючи високі показники допологового споживання алкоголю та СРДС, а також намагалися охопити ті групи населення, у яких залишаються недостатньо дослідженими етнічні та соціально-економічні відмінності в СРДС.
Науковці виявили, що через рік після пологів померло 66 дітей, 28 з яких – від СРДР та 38 смертей із іних встановлених причин.
Шкідливі звички під час вагітності: як вони впливають?
Група вчених прийшла до таких висновків:
- Комбіноване вживання алкоголю та паління сигарет після першого триместру вагітності збільшує шанси виникнення СРДС у 12 разів.
- Лише тютюнопаління вагітної жінки після першого триместру вагітності – ризик СРДС зростає у 5 разів.
- Тільки споживання спиртних напоїв після першого триместру вагітності – ризик появи СРДС збільшується у 4 рази.
Вчені погоджуються з думкою Центрів США з контролю і профілактики захворювань, Головного хірурга США і ВООЗ про те, що вагітним жінкам не слід вживати алкоголь або палити.