Інноваційними методиками можуть похвалитися не лише зарубіжні колеги. Доктор медичних наук, завідувач відділення малоінвазивної хірургії Львівської обласної клінічної лікарні Ярослав Гавриш приїхав до житомирян, щоб поділитися досвідом унікальної лапароскопічної операції з приводу грижі стравохідного отвору діафрагми, яку він першим почав робити в Україні.
«Побувавши нещодавно в нашому закладі, Ярослав Гавриш провів майстер-клас оперативного втручання з приводу грижі стравохідного отвору діафрагми, — розповів лікар-хірург, ендоскопіст хірургічного відділення КУ ЦМЛ №1 Житомира Олег Тригуба. — Фахівець зі Львова спочатку виконав операцію сам — спеціалісти відділення асистували йому, а вже наступну операцію провели ми, а він асистував, активно допомагаючи».
Як повідомив Олег Богданович, існує кілька видів лапароскопічних методик при оперуванні саме цієї грижі. Оперують лапароскопічно (проте за дещо складнішим методом) цей вид грижі в Одесі, розпочинають за подібним типом — у столиці, але продемонстрований на майстер-класі метод використовує лише Я. Гавриш.
— Тобто в Україні лише три лікувальні заклади оперують лапароскопічно грижі стравохідного отвору — відтепер такі операції здійснюватимуться й у нашому хірургічному відділенні КУ ЦМЛ №1 Житомира, — зауважив Олег Тригуба. — До речі, ми будемо першими, хто це робитиме в області — досі грижі стравохідного отвору оперувались лише відкрито (тобто після розрізу) і до того ж у досить невеликій кількості. Адже ця операція й технічно складна для відкритої хірургії, й важка для пацієнтів — дана грижа розміщується під грудною кліткою, між грудною й черевною порожниною. Тому відкрита операція триває, зазвичай, півтори-дві години, прооперовані щонайменше сім-десять днів повинні знаходитись у стаціонарі, а реабілітаційний період продовжується не один тиждень.
Лапароскопічна ж операція за методикою львівського спеціаліста, яку нині впроваджують у Житомирі, має суттєві переваги: знижується больовий синдром, набагато зменшується травматизація, адже введення інструментів, нагнітання повітря, вуглекислого газу здійснюються через чотири троакари, для яких робляться розрізи довжиною лише один сантиметр. До того ж за допомогою лапароскопічної відеокамери краща візуалізація внутрішнього операційного поля — маніпулюючи лапароскопом, є можливість оглянути ділянки навіть під стравоходом. А пацієнти, прооперовані під час майстер-класу лапароскопічно за цією методикою в суботу, в понеділок уже були виписані (післяопераційні шви їм знімуть на сьомий день амбулаторно). До того ж уже наступного після операції дня вони вже нормально харчувались (звісно, дотримуючись певних обмежень, адже протягом тижня-двох можуть відчувати певний дискомфорт — організм має адаптуватись до того, що стравохідний отвір зменшений). Наразі, за словами хірурга, дуже багато хворих із такими грижами, які турбували їх протягом 15-20 років, можуть за один день позбутись цієї патології назавжди.
До запровадження цієї інновації житомирські хірурги цілком готові. Єдине, чого не вистачало, — апарату LigaSure, який для проведення майстер-класу Ярослав Гавриш привіз із собою. А потім допоміг львівським колегам знайти благодійників, що зголосилися вирішити проблему. Апарат уже придбано і найближчим часом його доставлять до хірургічного відділення КУ ЦМЛ №1 Житомира.
За словами завідувача відділення Віктора Перепелиці, Ярослав Гавриш — фахівець, завжди готовий до співпраці. Ще кілька років тому він погодився передати свій досвід житомирянам, запросивши спочатку Олега Тригубу, а потому і команду лікарів-хірургів ЦМЛ №1 та №2 Житомира, а також обласного госпіталю взяти участь у майстер-класах на базі Львівської обласної клінічної лікарні.
— Крім того, на сьогодні він єдиний у Європі, тим паче в Україні, займається лапароскопічною баріатричною хірургією, до того ж за власною методикою (інші подібні операції складніші й досить дороговартісні — він зробив їх набагато простішими й дешевшими). Перейнявши його напрацювання, наші хірурги готові розпочати проведення таких операцій, — повідомив Віктор Перепелиця. — Затримка лише за апаратурою, яку ми чекаємо з-за кордону.
Відтак лікування за цією методикою чекають пацієнти з ожирінням і цукровим діабетом — зараз вони проходять відповідні обстеження й готуються до баріатричних операцій. Львівський спеціаліст пообіцяв провести майстер-клас під час наступного приїзду до Житомира — він уже неодноразово демонстрував їх своїм житомирським колегам у Львові, які, поспілкувавшись із пацієнтами, переконались: результати баріатричних операцій фантастичні — пацієнти зменшують масу тіла й виліковуються від цукрового діабету.
Ця співпраця триває вже два роки і, за словами Олега Тригуби, житомирські хірурги перейняли багато нового, зокрема, у підходах, техніці оперативних втручань.
— Коли «варишся у власному соку», думаєш, що ти все знаєш, умієш, — розмірковує Олег Богданович. — Якщо ж співпрацюєш зі спеціалістами вищого рівня фахової майстерності, переконуєшся, що є куди рости. Наші львівські колеги постійно їздять до західних клінік, де запозичують кращий європейський досвід — ми вже переконалися, наскільки у них відрізняються підходи до операцій і навіть ставлення до людей, до своєї професії: вони постійно впроваджують інноваційні методи у свою практику. А ми вчимося на їхньому досвіді: за їхнім прикладом почали записувати на відео всі складні, цікаві випадки операцій. Ярослав Гавриш, крім того, допоміг нам налагодити контакти з виробниками й постачальниками необхідних інструментів, апаратури (відтак їх вартість значно дешевша від закупівельної) та навіть благодійниками, які можуть нам подарувати ці інструменти. Тобто не реформи рухають медицину вперед, а саме людський фактор.
Вікторія ПАЛАМАРЧУК, власкор «ВЗ», м. Житомир